Jump to content


Photo

Problem booting Mandrake 2006


  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 Ap3x07

Ap3x07

    stranger

  • Members
  • 4 posts

Posted 12 February 2007 - 05:03 PM

Hi,

I'm having a problem booting up Mandrake Linux 2006. I'd installed it fine on my old machine, but on my new pc, after the initial installation, it freezes whenever i try to boot up linux (i'm currently having to use Windows XP Media Center Edition which came with my new machine :S ).

The installation went ok and choosing it from the bootup options works but then tt gets to where the Linux splashcreen should be and forces the monitor to go blank.

Any ideas? I'm absolutely clueless. I found someone who had a similar problem on another forum and he solved his problem by turning off ACPI in Bios; i tried that, and it seemed to work, and now i can actually see the spashscreen but it still freezes, so much so that i can't even CTRL+ALT+DEL to restart...

My machine is an Acer Aspire T180 : AMD Athlon64 X2 Dual Core, 1GB DDR2, 160GB SATA, NVIDIA GeForce 6100 nForce 405

I'm quite tired of Windows, and the sooner i can get into Linux the happier i'll most likely be laugh

Again, thanks a lot for any help you could give me! smile

PS: i'm a bit of a linux noob :P

#2 Wilhelmus

Wilhelmus

    old hand

  • Members
  • 1032 posts
  • LocationFinland

Posted 13 February 2007 - 02:48 PM

When you start the computer and the grub boot menu appears, press Esc.
Then highlight Mandrake entry, and press E to edit it.
append following to end of the line:

acpi=off apm=off noapic

when added press Enter and it should boot Linux with those parameters.

Have you tried installing another distribution like Ubuntu?


#3 Ap3x07

Ap3x07

    stranger

  • Members
  • 4 posts

Posted 14 February 2007 - 03:30 AM

Hi,

Thanks a lot for the tip i'll try that. I was given a copy of Kubuntu for x86-64 systems. I tried that earlier today and ended with a similar problem, only this time it won't let me into the setup when i load the cd from when my pc bootsup... I'll give that tip you gave me a shot first though; thank you! smile
"Sleeping is no mean art; for its sake, one must stay awake all day" - Friedrich Neitzsche

#4 Ap3x07

Ap3x07

    stranger

  • Members
  • 4 posts

Posted 14 February 2007 - 04:14 AM

Hi again, I just tried your tip Wilhelmus, unfortunately it didn't work

_______________
...here's what came up on the screen shortly before it crashed:

"mounting root filesystem /dev/root
mount: error 6 mounting ext3 flags defaults
well, retrying without the option flags
mount: error 6 mounting ext3
well, retrying read-only without any flag
mount: error 6 mounting ext3
pivotroot: pivot_root (sysroot, /sysroot/initrd) failed: 2
umount /initrd/sys failed: 2
umount /initrd/proc failed: 2
initrd finished
freeing unused kernel memory: 296k freed
kernel panic - not syncing: no init found
try passing init= option to kernel "
---------------------------

...i have no idea what any of that really means, but i'm guessing it can't be good.

It seems that for the moment, i'm stuck with Windows xp, until i get a solution frown

Again, any assistance would be much appreciated - Thank you! smile


"Sleeping is no mean art; for its sake, one must stay awake all day" - Friedrich Neitzsche




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

IPB Skin By Virteq