Jump to content
Compatible Support Forums
Sign in to follow this  
gwr

MDK 10.0 Official doesn't detect my USB modem

Recommended Posts

Hi,

 

I've been looking in Google, and asking for help in some forums but I still don't have a solution for my problem. I've got a Thomson (or Alcatel?... never mind) silver SpeedTouch USB modem. It works fine in Windows (as you can see :P ), but my Mandrake doesn't detect it at all:

> lspci -v

Quote:
(...)

00:11.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. USB (rev 23) (prog-if 00

[uHCI])

Subsystem: VIA Technologies, Inc. (Wrong ID) USB Controller

Flags: bus master, medium devsel, latency 32, IRQ 19

I/O ports at e400

Capabilities: <available only to root>

 

00:11.3 USB Controller: VIA Technologies, Inc. USB (rev 23) (prog-if 00

[uHCI])

Subsystem: VIA Technologies, Inc. (Wrong ID) USB Controller

Flags: bus master, medium devsel, latency 32, IRQ 19

I/O ports at e800

Capabilities: <available only to root>

(...)

 

> cat /proc/bus/usb/devices

Quote:
T: Bus=02 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#= 1 Spd=12 MxCh= 2

B: Alloc= 0/900 us ( 0%), #Int= 0, #Iso= 0

D: Ver= 1.10 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=00 MxPS= 8 #Cfgs= 1

P: Vendor=0000 ProdID=0000 Rev= 2.06

S: Manufacturer=Linux 2.6.3-7mdk uhci_hcd

S: Product=UHCI Host Controller

S: SerialNumber=0000:00:11.3

C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=40 MxPwr= 0mA

I: If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub

E: Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS= 2 Ivl=255ms

 

T: Bus=01 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#= 1 Spd=12 MxCh= 2

B: Alloc= 0/900 us ( 0%), #Int= 0, #Iso= 0

D: Ver= 1.10 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=00 MxPS= 8 #Cfgs= 1

P: Vendor=0000 ProdID=0000 Rev= 2.06

S: Manufacturer=Linux 2.6.3-7mdk uhci_hcd

S: Product=UHCI Host Controller

S: SerialNumber=0000:00:11.2

C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=40 MxPwr= 0mA

I: If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub

E: Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS= 2 Ivl=255ms

 

The SpeedTouchConf script exits with an error:

Quote:
modem_run failed (code 253) Modem not found where expected.

 

hotplug is running in my system.

Only the red USB light on the modem flashes in Linux.

 

I have almost none additional packages installed on Linux and the default kernel which comes with the MDK 10.0 Official distribution.

 

Someone help me, please smile

 

Greets

gwr

Share this post


Link to post
Share on other sites

$ dmesg

 

Quote:
Linux version 2.6.3-7mdk (nplanel@n3.mandrakesoft.com) (gcc version 3.3.2 (Mandrake Linux 10.0 3.3.2-6mdk)) #1 Wed Mar 17 15:56:42 CET 2004

BIOS-provided physical RAM map:

BIOS-e820: 0000000000000000 - 000000000009fc00 (usable)

BIOS-e820: 000000000009fc00 - 00000000000a0000 (reserved)

BIOS-e820: 00000000000f0000 - 0000000000100000 (reserved)

BIOS-e820: 0000000000100000 - 000000000fff0000 (usable)

BIOS-e820: 000000000fff0000 - 000000000fff8000 (ACPI data)

BIOS-e820: 000000000fff8000 - 0000000010000000 (ACPI NVS)

BIOS-e820: 00000000fec00000 - 00000000fec01000 (reserved)

BIOS-e820: 00000000fee00000 - 00000000fee01000 (reserved)

BIOS-e820: 00000000fff80000 - 0000000100000000 (reserved)

255MB LOWMEM available.

found SMP MP-table at 000fb940

hm, page 000fb000 reserved twice.

hm, page 000fc000 reserved twice.

hm, page 000f6000 reserved twice.

hm, page 000f7000 reserved twice.

On node 0 totalpages: 65520

DMA zone: 4096 pages, LIFO batch:1

Normal zone: 61424 pages, LIFO batch:14

HighMem zone: 0 pages, LIFO batch:1

DMI 2.3 present.

ACPI: RSDP (v000 AMI ) @ 0x000fa8f0

ACPI: RSDT (v001 AMIINT VIA_K7 0x00000010 MSFT 0x00000097) @ 0x0fff0000

ACPI: FADT (v001 AMIINT VIA_K7 0x00000011 MSFT 0x00000097) @ 0x0fff0030

ACPI: MADT (v001 AMIINT VIA_K7 0x00000009 MSFT 0x00000097) @ 0x0fff00c0

ACPI: DSDT (v001 VIA VIA_K7 0x00001000 MSFT 0x0100000d) @ 0x00000000

ACPI: PM-Timer IO Port: 0x808

ACPI: Local APIC address 0xfee00000

ACPI: LAPIC (acpi_id[0x01] lapic_id[0x00] enabled)

Processor #0 6:10 APIC version 16

Using ACPI for processor (LAPIC) configuration information

Intel MultiProcessor Specification v1.4

Virtual Wire compatibility mode.

OEM ID: VIA Product ID: VT5440B APIC at: 0xFEE00000

I/O APIC #2 Version 2 at 0xFEC00000.

Enabling APIC mode: Flat. Using 1 I/O APICs

Processors: 1

Built 1 zonelists

Kernel command line: BOOT_IMAGE=linux ro root=305 devfs=mount acpi=ht resume=/dev/hda6 splash=silent

bootsplash: silent mode.

Initializing CPU#0

PID hash table entries: 1024 (order 10: 8192 bytes)

Detected 1667.402 MHz processor.

Using pmtmr for high-res timesource

Console: colour dummy device 80x25

Memory: 255332k/262080k available (1816k kernel code, 6012k reserved, 849k data, 272k init, 0k highmem)

Checking if this processor honours the WP bit even in supervisor mode... Ok.

Calibrating delay loop... 3301.37 BogoMIPS

Dentry cache hash table entries: 32768 (order: 5, 131072 bytes)

Inode-cache hash table entries: 16384 (order: 4, 65536 bytes)

Mount-cache hash table entries: 512 (order: 0, 4096 bytes)

checking if image is initramfs...it isn't (no cpio magic); looks like an initrd

Freeing initrd memory: 132k freed

CPU: After generic identify, caps: 0383fbff c1c3fbff 00000000 00000000

CPU: After vendor identify, caps: 0383fbff c1c3fbff 00000000 00000000

CPU: CLK_CTL MSR was 6003d22f. Reprogramming to 2003d22f

CPU: L1 I Cache: 64K (64 bytes/line), D cache 64K (64 bytes/line)

CPU: L2 Cache: 256K (64 bytes/line)

CPU: After all inits, caps: 0383fbff c1c3fbff 00000000 00000020

Intel machine check architecture supported.

Intel machine check reporting enabled on CPU#0.

CPU: AMD Athlon XP 2000+ stepping 00

Enabling fast FPU save and restore... done.

Enabling unmasked SIMD FPU exception support... done.

Checking 'hlt' instruction... OK.

POSIX conformance testing by UNIFIX

enabled ExtINT on CPU#0

ESR value before enabling vector: 00000080

ESR value after enabling vector: 00000000

ENABLING IO-APIC IRQs

Setting 2 in the phys_id_present_map

...changing IO-APIC physical APIC ID to 2 ... ok.

init IO_APIC IRQs

IO-APIC (apicid-pin) 2-0, 2-5, 2-10, 2-11, 2-17, 2-20, 2-21, 2-22, 2-23 not connected.

..TIMER: vector=0x31 pin1=2 pin2=0

number of MP IRQ sources: 18.

number of IO-APIC #2 registers: 24.

testing the IO APIC.......................

IO APIC #2......

.... register #00: 02000000

....... : physical APIC id: 02

....... : Delivery Type: 0

....... : LTS : 0

.... register #01: 00178002

....... : max redirection entries: 0017

....... : PRQ implemented: 1

....... : IO APIC version: 0002

.... IRQ redirection table:

NR Log Phy Mask Trig IRR Pol Stat Dest Deli Vect:

00 000 00 1 0 0 0 0 0 0 00

01 001 01 0 0 0 0 0 1 1 39

02 001 01 0 0 0 0 0 1 1 31

03 001 01 0 0 0 0 0 1 1 41

04 001 01 0 0 0 0 0 1 1 49

05 000 00 1 0 0 0 0 0 0 00

06 001 01 0 0 0 0 0 1 1 51

07 001 01 0 0 0 0 0 1 1 59

08 001 01 0 0 0 0 0 1 1 61

09 001 01 0 0 0 0 0 1 1 69

0a 000 00 1 0 0 0 0 0 0 00

0b 000 00 1 0 0 0 0 0 0 00

0c 001 01 0 0 0 0 0 1 1 71

0d 001 01 0 0 0 0 0 1 1 79

0e 001 01 0 0 0 0 0 1 1 81

0f 001 01 0 0 0 0 0 1 1 89

10 001 01 1 1 0 1 0 1 1 91

11 000 00 1 0 0 0 0 0 2 FF

12 001 01 1 1 0 1 0 1 1 99

13 001 01 1 1 0 1 0 1 1 A1

14 000 00 1 0 0 0 0 0 2 FF

15 000 00 1 0 0 0 0 0 0 00

16 000 00 1 0 0 0 0 0 0 00

17 000 00 1 0 0 0 0 0 0 00

IRQ to pin mappings:

IRQ0 -> 0:2

IRQ1 -> 0:1

IRQ3 -> 0:3

IRQ4 -> 0:4

IRQ6 -> 0:6

IRQ7 -> 0:7

IRQ8 -> 0:8

IRQ9 -> 0:9

IRQ12 -> 0:12

IRQ13 -> 0:13

IRQ14 -> 0:14

IRQ15 -> 0:15

IRQ16 -> 0:16

IRQ18 -> 0:18

IRQ19 -> 0:19

.................................... done.

Using local APIC timer interrupts.

calibrating APIC timer ...

..... CPU clock speed is 1666.0437 MHz.

..... host bus clock speed is 266.0630 MHz.

NET: Registered protocol family 16

EISA bus registered

PCI: PCI BIOS revision 2.10 entry at 0xfdaf1, last bus=1

PCI: Using configuration type 1

mtrr: v2.0 (20020519)

ACPI: Subsystem revision 20040211

ACPI: Interpreter disabled.

Linux Plug and Play Support v0.97 © Adam Belay

PnPBIOS: Disabled

PCI: Probing PCI hardware

PCI: Probing PCI hardware (bus 00)

PCI: Using IRQ router default [1106/3147] at 0000:00:11.0

PCI->APIC IRQ transform: (B0,I17,P0) -> 16

PCI->APIC IRQ transform: (B0,I17,P3) -> 19

PCI->APIC IRQ transform: (B0,I17,P3) -> 19

PCI->APIC IRQ transform: (B0,I17,P2) -> 18

PCI->APIC IRQ transform: (B1,I0,P0) -> 16

vesafb: framebuffer at 0xd0000000, mapped to 0xd0800000, size 16384k

vesafb: mode is 800x600x16, linelength=1600, pages=2

vesafb: protected mode interface info at c000:e2e0

vesafb: scrolling: redraw

vesafb: directcolor: size=0:5:6:5, shift=0:11:5:0

fb0: VESA VGA frame buffer device

apm: BIOS version 1.2 Flags 0x03 (Driver version 1.16ac)

ikconfig 0.7 with /proc/config*

VFS: Disk quotas dquot_6.5.1

devfs: 2004-01-31 Richard Gooch (rgooch@atnf.csiro.au)

devfs: boot_options: 0x1

Initializing Cryptographic API

PCI: Via IRQ fixup for 0000:00:11.3, from 5 to 3

PCI: Via IRQ fixup for 0000:00:11.2, from 5 to 3

isapnp: Scanning for PnP cards...

isapnp: No Plug & Play device found

bootsplash 3.1.4-2004/02/19: looking for picture.... silentjpeg size 14856 bytes, found (800x600, 14808 bytes, v3).

Console: switching to colour frame buffer device 92x32

pty: 1024 Unix98 ptys configured

Serial: 8250/16550 driver $Revision: 1.90 $ 8 ports, IRQ sharing enabled

ttyS0 at I/O 0x3f8 (irq = 4) is a 16550A

ttyS1 at I/O 0x2f8 (irq = 3) is a 16550A

RAMDISK driver initialized: 16 RAM disks of 32000K size 1024 blocksize

Uniform Multi-Platform E-IDE driver Revision: 7.00alpha2

ide: Assuming 33MHz system bus speed for PIO modes; override with idebus=xx

VP_IDE: IDE controller at PCI slot 0000:00:11.1

VP_IDE: chipset revision 6

VP_IDE: not 100% native mode: will probe irqs later

ide: Assuming 33MHz system bus speed for PIO modes; override with idebus=xx

VP_IDE: VIA vt8233a (rev 00) IDE UDMA133 controller on pci0000:00:11.1

ide0: BM-DMA at 0xfc00-0xfc07, BIOS settings: hda:DMA, hdb:pio

ide1: BM-DMA at 0xfc08-0xfc0f, BIOS settings: hdc:DMA, hdd:pio

hda: SAMSUNG SP0802N, ATA DISK drive

Using anticipatory io scheduler

ide0 at 0x1f0-0x1f7,0x3f6 on irq 14

hdc: HL-DT-ST CD-RW GCE-8524B, ATAPI CD/DVD-ROM drive

ide1 at 0x170-0x177,0x376 on irq 15

hda: max request size: 1024KiB

hda: 156368016 sectors (80060 MB) w/2048KiB Cache, CHS=16383/255/63, UDMA(100)

/dev/ide/host0/bus0/target0/lun0: p1 p2 p3 < p5 p6 p7 >

mice: PS/2 mouse device common for all mice

serio: i8042 AUX port at 0x60,0x64 irq 12

input: ImPS/2 Generic Wheel Mouse on isa0060/serio1

serio: i8042 KBD port at 0x60,0x64 irq 1

input: AT Translated Set 2 keyboard on isa0060/serio0

md: md driver 0.90.0 MAX_MD_DEVS=256, MD_SB_DISKS=27

EISA: Probing bus 0 at eisa0

NET: Registered protocol family 2

IP: routing cache hash table of 2048 buckets, 16Kbytes

TCP: Hash tables configured (established 16384 bind 32768)

NET: Registered protocol family 1

BIOS EDD facility v0.13 2004-Mar-09, 1 devices found

Please report your BIOS at http://linux.dell.com/edd/results.html

Resume Machine: resuming from /dev/hda6

Resuming from device hda6

Resume Machine: This is normal swap space

PM: Reading pmdisk image.

PM: Resume from disk failed.

md: Autodetecting RAID arrays.

md: autorun ...

md: ... autorun DONE.

RAMDISK: Compressed image found at block 0

VFS: Mounted root (ext2 filesystem).

Mounted devfs on /dev

EXT3-fs: INFO: recovery required on readonly filesystem.

EXT3-fs: write access will be enabled during recovery.

kjournald starting. Commit interval 5 seconds

EXT3-fs: recovery complete.

EXT3-fs: mounted filesystem with ordered data mode.

Mounted devfs on /dev

Freeing unused kernel memory: 272k freed

Real Time Clock Driver v1.12

drivers/usb/core/usb.c: registered new driver usbfs

drivers/usb/core/usb.c: registered new driver hub

drivers/usb/host/uhci-hcd.c: USB Universal Host Controller Interface driver v2.1uhci_hcd 0000:00:11.2: UHCI Host Controller

uhci_hcd 0000:00:11.2: irq 19, io base 0000e400

uhci_hcd 0000:00:11.2: new USB bus registered, assigned bus number 1

hub 1-0:1.0: USB hub found

hub 1-0:1.0: 2 ports detected

uhci_hcd 0000:00:11.3: UHCI Host Controller

uhci_hcd 0000:00:11.3: irq 19, io base 0000e800

uhci_hcd 0000:00:11.3: new USB bus registered, assigned bus number 2

hub 2-0:1.0: USB hub found

hub 2-0:1.0: 2 ports detected

usb 1-2: new full speed USB device using address 2

usb 1-2: control timeout on ep0out

uhci_hcd 0000:00:11.2: Unlink after no-IRQ? Different ACPI or APIC settings may help.

EXT3 FS on hda5, internal journal

Adding 506008k swap on /dev/hda6. Priority:-1 extents:1

Linux agpgart interface v0.100 © Dave Jones

agpgart: Detected VIA KT266/KY266x/KT333 chipset

agpgart: Maximum main memory to use for agp memory: 203M

agpgart: AGP aperture is 128M @ 0xe0000000

kjournald starting. Commit interval 5 seconds

EXT3 FS on hda7, internal journal

EXT3-fs: mounted filesystem with ordered data mode.

Supermount version 2.0.4 for kernel 2.6

inserting floppy driver for 2.6.3-7mdk

Floppy drive(s): fd0 is 1.44M

FDC 0 is a post-1991 82077

hdc: ATAPI 52X CD-ROM CD-R/RW CD-MRW drive, 2048kB Cache, UDMA(33)

Uniform CD-ROM driver Revision: 3.20

ide-floppy driver 0.99.newide

drivers/usb/core/usb.c: registered new driver hiddev

drivers/usb/core/usb.c: registered new driver hid

drivers/usb/input/hid-core.c: v2.0:USB HID core driver

NET: Registered protocol family 17

PCI: Setting latency timer of device 0000:00:11.5 to 64

CSLIP: code copyright 1989 Regents of the University of California

PPP generic driver version 2.4.2

bootsplash 3.1.4-2004/02/19: looking for picture.... found (800x600, 11943 bytes, v3).

bootsplash: status on console 0 changed to on

bootsplash 3.1.4-2004/02/19: looking for picture.... found (800x600, 11943 bytes, v3).

bootsplash: status on console 1 changed to on

bootsplash 3.1.4-2004/02/19: looking for picture.... found (800x600, 11943 bytes, v3).

bootsplash: status on console 2 changed to on

bootsplash 3.1.4-2004/02/19: looking for picture.... found (800x600, 11943 bytes, v3).

bootsplash: status on console 3 changed to on

bootsplash 3.1.4-2004/02/19: looking for picture.... found (800x600, 11943 bytes, v3).

bootsplash: status on console 4 changed to on

bootsplash 3.1.4-2004/02/19: looking for picture.... found (800x600, 11943 bytes, v3).

bootsplash: status on console 5 changed to on

SCSI subsystem initialized

st: Version 20040122, fixed bufsize 32768, s/g segs 256

nvidia: no version for "struct_module" found: kernel tainted.

nvidia: module license 'NVIDIA' taints kernel.

NVRM: loading NVIDIA Linux x86 NVIDIA Kernel Module 1.0-6629 Wed Nov 3 13:12:51 PST 2004

agpgart: Found an AGP 2.0 compliant device at 0000:00:00.0.

agpgart: Putting AGP V2 device at 0000:00:00.0 into 4x mode

agpgart: Putting AGP V2 device at 0000:01:00.0 into 4x mode

agpgart: Found an AGP 2.0 compliant device at 0000:00:00.0.

agpgart: Putting AGP V2 device at 0000:00:00.0 into 4x mode

agpgart: Putting AGP V2 device at 0000:01:00.0 into 4x mode

atkbd.c: Unknown key released (translated set 2, code 0x7a on isa0060/serio0).

atkbd.c: This is an XFree86 bug. It shouldn't access hardware directly.

NET: Registered protocol family 10

Disabled Privacy Extensions on device c035fe60(lo)

IPv6 over IPv4 tunneling driver

cdrom: This disc doesn't have any tracks I recognize!

Share this post


Link to post
Share on other sites

mine looks like that purple but is silver wink i tried installing kernel 2.4.29 but it also doesn't detect my modem at all.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×